Sponsored

Wednesday, June 30, 2010

sebenarnya, bola dragonball ada 7 biji semuanya

iklan nuffnang enfagrow

minggu lepas, masa tengah kemas-kemas almari TV ada terjumpa satu booklet friso gold ni; tajuknya panduan untuk ibu. masa dok selak-selak terperasan ade satu tajuk pasal sembelit ni. dia ada tunjukkan simptom-simptom, punca & cara-cara untuk elak sembelit ni. dan tak sah kalau tajuk sembelit takde pula tajuk cirit-birit kan? iyelah, sembelit kan ada kaitan dengan cirit-birit.

makanya, booklet tu pun ade la selitkan satu gambar ni tentang jenis-jenis najis ataupun dalam bahasa omputihnya adalah stool. sopan sikit bunyi dia kan? kalau korang nak tahu, najis kita ni ade 7 jenis semuanya (macam nada dalam cerita dragonball pula). tiba-tiba, aku teringat balik lecture biochemistry masa tengah belajar tajuk ni dulu. masa belajar tu baru tahu, walaupun selama tu takpenah nak amik kisah :P

so here we gonna learn it back, guys! since a new sem will start in not more than 1 week. alright, there are 7 types of stool (totally blank about this word, so decided to google it up, what's wrong with my brain eh)
- boleh rujuk bristol stool chart di wikipedia
1. separate hard lumps, like nuts (hard to pass).
2. sausage-shaped but lumpy.
3. like a sausage but with cracks on its surface.
4. like a sausage or snake, smooth and soft.
5. soft blobs with clear cut edges (passed easily).
6. fluffy pieces with ragged edges, a mushy stool.
7. watery stool, entirely liquid
kalau tak faham, ni ada terjemahan dalam bahasa 1 Malaysia lengkap dengan gambar rajahnya :P


booklet friso gold di-scan semula, HAHA

type 1-3 >> bahagian atas sekali tu menandakan sembelit atau constipation. manakala type 6 & 7 >> bahagian bawah sekali menandakan cirit-birit aka diarrhea. dan stool yang paling IDEAL adalah type 4 dan 5 >> rujuk 2 gambar di tengah tu!

oh ye, kalaulah stool korang tu kaler hitam, tu bermaksud ade pendarahan kat bahagian atas digestive tract; macam sakit peptic ulser. kaler hitam tu berpunca daripada iron dalam haemoglobin yang telah teroxidize during its passage sepanjang ileum (bahagian paling hujung usus kecil) & colon (usus besar). stool hitam ini lebih dikenali dengan nama melena. sedap tak nama tu? X)

nota:
1. kepada gen05, selamat pulang ke GV & start a new sem with a new you! :)
2. happy birthday to my kakak! (0107)

13 comments:

ayuni.eleena.M.T.azar. said...

waaa haha menarik cerita pasal stool! thnx 4 sharing!

zairie said...

nice info.. tq.. =)

my recent post:
my friends to u versi malaysia

rammyd said...

wah pasal taik pon banyak info kan.. thums up!


pelakon popular korea bunuh diri

Tasniim AHY said...

mujur dh mkn b4 bace post nie~

nana said...

wah..bagusnya...=) thanks balqis...

org lain said...

ko xde tajuk ke nk post? adeh...terjangkit p'gaduhan d ys..->>repot as spam!!

balqis said...

@ayuni, zairie & rammyd
thanks for reading too. subhanallah :)

@tasniim
ups, lupa nak letak amaran kat atas tu :P

@nana
very welcome!

@org lain
macam ku kenal siapa ni, HAHA. eh eh, post ini berinfo tau? report as spam! mcm ade dutbin kt bawah ni~ :P

♥ cik mija ♥ said...

geli pula tguk jenis2 najis taek tuuu!!!hahahahah!!seriously 1st tym baca benda2 mcm nee..najis...huaaa...

MuNsYi SaMa said...

ok. tak tau nk komen pe.=)

thanks for sharing. :)

NiZaM Limited said...

erkkk..najiss..ahaks..
papepon still nice info..
baru tau rupenye najis ngn dragon ball adalah benda yg same..haha..

L.Lawlett said...
This comment has been removed by the author.
L.Lawlett said...

haha. mcam 2 post ada ya. tapi agak menarik walaupun pasni mungkin 3 hari tak makan nasi.

wan said...

menarik info...baru tahu jugak ada 7 jenis macam stool.

thanks for the wish jugak.....