Sponsored

Saturday, June 19, 2010

otak kanan ke otak kiri?

tolong sebutkan warnanya ye, bukan sebut tulisannya.

tersasul tak? HAHAHAHA :D

>> kalo kita baca WARNA, maksudnya kita tengah guna otak kanan tapi kalau kita baca HURUF maknanya kita tengah guna otak kiri.

otak kita terdiri dari belahan kiri dan kanan yang lebih dikenali dengan sebutan otak kiri dan otak kanan. hakikatnya, ada orang yang dominan otak kiri dan ada yang dominan otak kanan.

orang kata kalau pintar akademik, selalunya orang tu lebih cepat ingat sesuatu yang logik, suka kepada angka, analisis, perkataan dan bertanggungjawab terhadap kemampuan verbal. dan itu adalah hasil dari otak kiri yang lebih mendominasi. proses berfikir otak kiri pula bersifat logik, sistematik, dan analisis. namun, otak kiri tergolong dalam memori jangka pendek. *senang study last minute, tapi.. cepat tangkap & cepat juga lupa*

otak kanan pula lebih kepada irama, muzik, imaginasi, emosi, warna, gambar, dan diagram. cara berfikir otak kanan bersifat kreatif dan tidak teratur (means : dia tak suka ikut masa, kerjanya ikut inspirasi dia). otak kanan tergolong dalam memori jangka panjang aka long term memory. selalu dengar kan orang yang kreatif ni dia lebih gunakan otak kanan. contohnya macam pelukis, designer, pelakon or ahli muzik.


sebagai bukti bahawa daya ingatan otak kanan lebih dominan daripada otak kiri, lihat situasi ketika kita bertemu dengan kawan lama, selalu kita ingat wajahnya tapi lupa namanya kan? (melainkan muka dia dah ubah 100%, camne nak cam). awat jadi camtu eh? ini kerana wajah/gambar diproses oleh otak kanan yang memorinya adalah jangka panjang sedangkan nama (kata-kata) diproses oleh otak kiri yang memorinya jangka pendek.

tips nak tahu kita cenderung otak kanan ke otak kiri.

1. pergi ke site mindmedia ini. tak perlu risau, tiada jawapan salah tiada juga jawapan betul. jawab ikut yang mana kita lebih cenderung.

2. satu lagi kalo nak tahu; kita ni otak kanan ke otak kiri. cuba try buat macam ni. ade kawan pernah cakap tentang kedudukan ibu jari ni.


kalau ibu jari KANAN yang berada di atas, anda lebih dominasi kepada otak KIRI. tapi, kalau ibu jari KIRI yang berada di atas, otak KANAN anda yang lebih mendominasi. dia macam opposite sikit~

p/s: ada terbaca cara nak kembangkan otak secara keseluruhan, maknanya takdelah satu belah je yang terlebih dominate; ialah dengan berjalan secara silang kaki (catwalk?) ataupun lompat tali.

p/s/s: toksah percaya sangat tentang tips tu, he. kita seharusnya manfaatkan dua-dua belah otak kiri & juga kanan agar seimbang :)

&&
sedihnya tak dapat pi KL, di rumah saje T_T

sumber : [1], [2], [3], [4]

14 comments:

ayin~weeweet said...

saya pernah pergi bengkel cara nak seimbangkan penggunaan both side..

lpas bt aktiviti kepala denyot2.migrain teros.haishh

balqis said...

@ayin
msti best kan aktiviti dia? he, takpe atleast tahu sikit2 :)

Fay Nana (Cik Fana) said...

owh menarik!! :D

balqis said...

@fay
maha suci Allah yang menciptakan kita dengan sebaik-baik kejadian. :)

dominant otak belah mane?

Tasniim AHY said...

left-handed spptnya akan gune byk otak kanan la kan. lebey artistic n kreatif ke? in my case, thp kreativiti n artistik bwh zero. hak3 :D

TiRaH(^-^) said...

qis,sy left handed..cm nim ckp gk,klu left handed ni,byk gne otak kanan..tp ble wat test,dy cakap sy more dominant to otak kiri?pe kes ni?cnfuse!!hehe...

nk tmbh skit,klu nk tajamkn kite pnye brain,do smething out of routine..

Tasniim AHY said...

out of routine? cmner tuh? hak3

TiRaH(^-^) said...

cnth:
nanim left handed kn?biaseny org y left hnded ni,dy byk gune tngn kiri kn u wt kerje cth mnulis,pegang berus gigi,pegang raket bdminton,tekan keypad handphone..

jd,cb wat semua cnth kt ats tu guna tgn kanan..tukarla mkneny.msti kekok kn?haha..tu la mksudny do smting out of routine.

tp sy tgk nim cm gne 2 2 je..men bwling kanan kn?haha
thats why da tajam brain tu.hak3

Tasniim AHY said...

sy pn bkn truly left-handed. ader certain things sy kene gne kune tgn kanan. pelik. smpi time jahit bj, cnfuse nk gune tgn mne. ha3.

zool said...

Wah.. best info ni.. Rasa byk guna otak kiri kot

balqis said...

@tasniim
iyeke tak kreatif. mcm tak pcaye je, haha =P yang blambak dalam bilik btampal tu bukan ke hasil artistik? =D

@tirah
dominant otak kiri da jd tinggi maybe sebab kita belajar ikut sistem kot. hehe, entahla mengarut je.

@zool
thanks for reading :)

TiRaH(^-^) said...

nim,sy pun kdg2 cmtu tau..klu pegang gunting,lighter semue tu,gune tgn kanan..klu gune tgn kiri,agk kekok skit...hua3..

qis,i totally agree with you!tasnim punye artistik terlebih kot..bertampal sane sini gmbr..haha..jgn marah nim..
peace no war!

Dhiey said...

haha.. xpe tirah, nnti u'll experience keartistikan nanim tuh as u'll be staying wif her rite?? hak3..

balqis said...

@dhiey
nanti tirah yang buat musuem kedua plak, haha :D