Sponsored

Wednesday, February 03, 2010

boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu

hmm, sepatutnye harini aku ade test JPJ. tapi entah macam mane, takdapat pulak book 3hb. hu, tak effisien betul diorang ni buat keje. hmm, maybe itu yang terbaik buatku. bukan ape, aku takut lama-lama nanti; my skill menurun + otak berkarat da tak ingat ape yang diajar. so, semalam aku reviewla ape yang patut dibuat.

jalan raya
1) adjust kerusi, all the cermins + side mirror kiri kanan, pasang seatbelt, free gear n start enjin.
2) test wiper dan airnya, signal kiri (tolak atas) dan signal kanan 3 kali
3) tekan klac, gear 1 dan bawak turun handbrake.
4) angkat klac & pegi bersiar-siarla ye~

naik bukit.
- angkat klac & tekan minyak, karang tak naik plak.
- agak2 side mirror kene tiang, tekan klac & brek.
- angkat brek tangan.
- tengok tayar masuk kotak, angkat tangan.

- tekan minyak sampai mengaum, angkat klac sampai dia steady.
- turun handbrake. stay kaki!
- angkat klac sikit jika kereta tak bergerak turun.

parking kete.
- bawak sampai tiang nampak kaler putih sikit je thru window blakang.
- gear reverse, pusing stereng 3 kali ke kiri. angkat klac smpai nmpk tiang 7.
- pusing stereng ke kanan 2 kali. angkat klac smpai tayar blakang sentuh line.
- stereng ke kanan bg habis. angkat klac smpai tayar masuk kotak.
- angkat tangan.
- masuk gear 1, angkat klac smpai side mirror kene tiang.
- ke kiri 3 kali, kuar parking.

3 penjuru.
- lepas 3 tiang, pusing ke kanan laju2. brek.
- reverse, habis ke kiri. undur smpai 3 tiang (agak2)
- gear 1, ke kanan 3 kali then kuar.

HABIS!

harapnye benda ni aku ingat sampai bulan 4 ni sebab baru ade cuti panjang. adehh, balqis. orang amik lesen tak sampai sebulan, tapi yang engkau ni?

hai, saya tasneem sofiyya. nak kacau bleh?

cikqih tengok ape ni? tasneem nak tengok mukabuku.
takboleh2.

HEHEHE! bolehla *kenyit mata sebelah*

okay, sambung biochemistry balik.

oxidoreductase.
transferase.
hydrolase.
lyase.
isomerase
ligase.

briefcase.
bunkface.
bookface.
EHHH?

I'm easily distracted.

9 comments:

AfarZ said...

buat syok.haha.
tgk2 afa amk dlu sblum baqih habis.
hehe.

adib. said...

hehe.seriusly kalau nk rasa lebih time bawak keta nih adalah rasa..

rasa enjin menderum..rasa klac..rasa minyak sedap....pastu tgk misai cikgu JPJ yg best..

moga berjaya.panjang entri nih,....refresh balik perkara yg 2 tahun lalu..eheheh

balqis said...

@afa
habis spm baru lehh amek. afa bz kan? haha. jgn dok main pes je~

@adib
time tekan minyak tu yg best tu. rase mcm nk lagi laju, tapi apekan daya, hanye dibenarkan takat 60 je. adehss.

bwk kete pe?

perempuan ITU said...

worh,ko amik biochem ek? ok tak ???

balqis said...

@perempuanITU
erk, not pure biochem. saye amek meds :)

touyakaruma said...

Aku ambil test JPJ 22 February

Hamdi said...

amik lesen kereta ka?

balqis said...

@toyakaruma
oh. gudluck la ye.
kalo lulus tu bagila tips2 ke~

@hamdi
yup! :)

Hamdi said...

Lulus tak?