Sponsored

Thursday, August 06, 2015

Resipi Puding Karamel / Puding Gula Hangus

Assalamualaikum semua. Bertemu kita hari ini dalam ruangan yang baru. Jarang-jarang ada dalam blog ni. Hehehe :P

Emmm sedapnya

Nak kongsi sikit cara-cara nak buat puding karamel ataupun kadang-kadang dipanggil juga dengan panggilan puding gula hangus. Dah lama tak buat ni. Ayah sangatlahhhhh suka puding ni. Samalah dengan anaknya. Ahhahaha. Tapi tak elok ni, manis sangat. Naik gula dalam darah nanti.

So, bahan-bahannya simple je. Nak buat pun senang je.

Bahan-bahannya:
Karamel:
  • Gula 1/2 cawan
  • Air 2 sudu besar

Puding:
  • 3 sudu besar gula
  • 6 biji telur
  • 1 tin susu cair
  • Esen vanilla (optional - nak hilangkan hanyir telur)

Cara-cara: (KARAMEL)
  1. Masukkan gula dalam periuk (pakai loyang pun okay, tak payah susah2 nak transfer nanti) 
  2. Masak sehingga berwarna keperang-perangan. Dah nampak perang-perang tu, masukkan air. Then kacau2. 
  3. Agak-agak dah cair tu, transfer ke dalam loyang / bekas nak kukus nanti. AWAS: Jangan gedik2 nak pegang gula hangus tu, panas sangattt dan nanti ia keras kat tangan. Nangeslah sorang-sorang T___T
Cara-cara: (PUDING)
  1. Masukkan semua bahan2 puding dalam blender. 
  2. Blend lebih kurang 1 minit. 
  3. Tuang atas acuan karamel tadi.
  4. Kukus atas api sederhana dalam 20-30 minit. *Nak tahu dah masak ke belum, cucuk puding dengan garfu. Kalau tak melekat, dah masak lah tu*
  5. Tunggu sejuk sikit >> masukkan dalam peti ais.
Gambar tak sempat nak ambil, dah habis. Lebih kurang camni la licin dalam tu

Nota kaki: Masa buat ni, tiba-tiba blackout pula. Nasib sempat pakai blender. Tapi, oven baru separuh jalan. Kesudahannya kita kukus pakai api dapur je :))

No comments: